Zöld esküvő

Amennyiben már találkoztunk ezzel a kifejezéssel, egy rendkívül puritán, visszafogott zöld esküvő lebeg a szemünk előtt, helyi alapanyagokból készült menüvel és az újrahasznosítás jegyében született dekorációkkal. Egy zöld esküvő azonban leginkább filozófiájában különbözik a hagyományos házasságkötéstől, mely egy rendkívül alaposan átgondolt, környezettudatos koncepció.

A szervezés során olyan szellemiségben ügyelünk a legapróbb részletekre, hogy a környezet védelme mellett különböző szervezeteknek, alapítványoknak is kedvező legyen ez az örömteli esemény. Ezáltal nem csupán egy kiemelkedően fontos nap ez, hanem egyben egy kiváló alkalom arra, hogy egy picit szebbé tehessük a világot.

A dekorációk zömét például készíttethetjük olyan egyesületekkel, alapítványokkal, akik a munkájukért befolyt összeget valami nemesebb, fontosabb ügyre tudják fordítani. Ezek a dekoratív tárgyak így nem csupán egyedi, kézi készítésű elemei lesznek a nagy napnak, hanem hangulatukban is egy sokkal tisztább, szebb eszmét fognak képviselni és sugározni magukból. Természetesen ezek lehetnek újrahasznosított alapanyagú tárgyak, melytől csak még jobban megnövekszik értékük.

Zöld esküvő

Zöld esküvő

zöld esküvő5

Talán elsőre nem is gondolnánk, hogy egy esküvő után milyen hatalmas mennyiségű szemetet halmoz fel a vendégsereg. Még ha csak az alap dolgokat vesszük is figyelembe, mint például a kiürült üdítős palackokat, az alkoholos italok üvegeit, a tömérdek ételmaradékot, már akkor is tetemes hulladék jön össze. Az ezzel járó környezetszennyezési problémát viszont egy zöld esküvő során egy pici kreativitással minimalizálhatjuk. A víznek ugyanis nem kell kötelezően palackos ásványvíznek lennie, többnyire – lehetőség esetén – helyi forrásvíz vagy szűrt csapvíz, melyet esztétikus üvegkancsókban helyezhetünk az asztalokra. A megszokott márkájú, agyoncukrozott löttyök helyett házi készítésű szörpökkel, vagy akár frissen facsart szezonális gyümölcslevekkel, limonádéval kínálhatjuk a vendégeket. A végképp nem felhasználható ételmaradékok pedig kitűnően hasznosíthatók egy állatmenhely számára. A több zsáknyi szemetet tehát minimális erőfeszítéssel remekül le lehet csökkenteni.

zöld esküvő2

Szintén fontos tényezője a zöld esküvőknek, hogy olyan zöldségek és gyümölcsök kerülnek a menübe, amelyeknek éppen szezonjuk van. Ez az apróság több pozitív vonzattal is rendelkezik: egyrészt sokkal jobb minőségű, ízletesebb ételek és italok készülnek így, másrészt nem a mindenből hasznot húzó multinacionális vállalatoktól, hanem hazai termelőktől tudjuk beszerezni a friss alapanyagokat. Az ünnepi fogásokat a változatosan felhasznált mennyei gyümölcsök és zöldségek mellett a helyi gazdáktól beszerzett húsok, illetve halas ínyencségek jellemzik.

zöld esküvő6A helyszín tekintetében fontos, hogy a szertartás és a lakodalom egy helyen legyen lebonyolítva, vagy legalábbis gyalog el lehessen jutni egyik pontból a másikba. Az autóval történő utazgatás ugyanis nem csupán pénzt emészt fel, de a környezetet is szennyezi. Emellett a zöld esküvők többsége a szabadban zajlik, hiszen egyfelől így sötétedésig csökkenthető az áramhasználat, másfelől egy lélegzetelállító táj az alaphangulatot is megadhatja.

Végezetül lehet, hogy mindezek után meglepő, de a menyasszonyi ruha még egy zöld menyegzőre is készülhet teljesen újonnan. Igyekezzünk hazai tervezőket felkeresni, majd a készítés során olyan ruhát szabassunk, hogy a nagy napot követően minimális átalakításokkal is hordani lehessen. Ez lényegében egy kompromisszumkész megoldás, hiszen a saját elképzeléshez, ízléshez igazodó álomszép menyasszonyi ruháról van szó, viszont a későbbiek folyamán sem lesz egy haszontalan, a gardróbban évről évre egyre mélyebbre kerülő ruhadarab.

Fotók: Pinterest

Megosztás: